Gadir-i Hum Gününü Unuttunuz mu?
31- “Hz. Ali’nin (a.s) imametini Hz. Peygamber’in (s.a.a) sözleriyle kanıtlamak mümkün müdür?” diyen birisine şöyle buyurdular:
“Hayret! Gadir-i Hum gününü unuttunuz mu? Resulullah’ın şöyle buyurduğunu duydum: ‘Ali, aranızda kendimden sonra bıraktığım en hayırlı kimsedir; Ali benden sonra İmam ve halifedir. Daha sonra iki oğlum Hasan ve Hüseyin ve Hüseyin’in neslinden olan dokuz kişi en iyi İmamlardır. Onlara uyarsanız, onları hidayetçi ve hidayete ermiş bulursunuz; muhalefet ederseniz, kıyamet gününe dek daima aranızda ihtilaf baş gösterir.’ “O zaman Ali neden sustu ve kendi hakkını almadı?” dediğinde de şöyle buyurdular: “…Resulullah (s.a.a) buyurmuştur ki: İmamın örneği Ka’be örneğidir; halk ona gelmelidir, o halka değil.”
Sonra şöyle devam ettiler: “Allah’a andolsun ki, eğer hakkı ehline bıraksalardı ve Peygamber’in Ehl-i Beyt’ine uysalardı, Allah konusunda iki kişi bile ihtilafa düşmezdi. Hz. Ali’den İmam Hüseyin’in dokuzuncu evladı olan Hz. Mehdi’ye kadar olan İmamlar birbirinin ardınca onu miras alırlardı. Ama (ne yazık ki) cahil halk Allah’ın geriye attığını öne geçirdiler ve Allah’ın öne geçirdiğini geriye attılar. Hatta seçileni inkar ettiler ve onu kurutmaya koyuldular! Onlar istek ve görüşlerine uyarak bu çirkin yolu seçtiler. Kahrolsunlar! Acaba Allah-u Teâlâ’nın şu sözünü duymamışlar mıydı? “Rabbin, dilediğini yaratır ve seçer; seçme yetkisi onlara ait değildir.” [1] Evet, onlar bunu duydular fakat onlar Kur’an’ın buyurduğu kimseler gibidir: “Gerçek şu ki gözler kör olmaz, ancak sinelerdeki kalpler körelir.” [2] Heyhat, onlar dünyada uzun arzulara kapıldılar, öleceklerini unuttular. Allah onları helak etsin, işlerini boşa çıkarsın. Allah’ım, yücelikten sonra küçülmekten sana sığınırım.” [3]
Bu Kinler!…
32- Hz. Fatıma (s.a), babasından sonra Uhud’da Hz. Hamza’nın kabri kenarında ezadarlık ettiğinde “Neden halk sizin ve Ali’nin aleyhinde olup, onun kesin olan hakkını gasp ettiler?” dediklerinde şöyle buyurdu: “Bunların hepsi Bedir savaşından kalan kinler ve Uhud savaşının intikamlarıdır. Bu kinler münafık kalplerde saklıydı. Ama hedeflerine ulaştıklarında (hükümeti gasp ettiklerinde) kinlerini bize kustular.” [4]
Öyle Musibetler Başıma Geldi ki…
33- Hz. Resulullah’ın (s.a.a) vefatı üzerine Hz. Fatıma (s.a) şu şiiri okudu:
Topraklar altında gizlenene de ki, bağırmamı ve feryadımı duyuyor musun?
Öyle musibetler başıma geldi ki, gündüzün başına gelseydi kararır gece oluverirdi.
Ben Muhammed’in gölgesinde himaye altında idim,
Hiçbir zulümden (düşmandan) korkmuyordum. O, benim güzelimdi.
Bugün zelil ve zulme uğramaktan korkuyorum,
Bana zulmedeni ridamla defediyorum.
Kumru gam ve kederden gece bir dala ağlasa,
Ben sabah vakti ağlarım.
Senden sonra hüznü munisim kılacağım,
Sana gözyaşı döküp ağzımı açacağım (onu silah edineceğim).
Ahmed’in türbesini koklayana ne gam,
Uzun zaman güzel bir koku koklamasa da. [5]
Babacığım!!!
34- Hz. Fatıma (s.a), Hz. Peygamber’in (s.a.a) vefatından sonra çok kederli günler geçirdi. Bir taraftan Hz. Resulullah’ı (s.a.a) kaybetmenin verdiği hüzün, diğer taraftan o hazretin vefatından hemen sonra ümmetin Ehl-i Beyt’e (a.s) karşı sergiledikleri vefasızlık örneği o hazreti büsbütün yıkmıştı. İşte bu kederler içinde birgün perişan bir halde evden çıkarak, babasının kabrini ziyaret etmek için hareket etti. Güçsüzlükten babasının mezarına zor ulaşabildi. Mihrabı, ezan okunan yeri görünce figan etmesiyle yere düşmesi bir oldu. Bayılmıştı. Kadınlar yüzüne su serpmeğe başladılar. Ayıldığında babasının kabrine bakıyor ve şu cümleleri zemzeme ediyordu:
“Babacığım! Gücüm tükendi; bedenimde hal kalmadı; düşmanım şematet etti; üzüntü beni öldürdü.
Babacığım! Yalnız, hayran ve tek kaldım. Sesim tutuldu; belim kırıldı; hayatım bunaldı; günlerim karardı.
Babacığım! Senden sonra yalnızlığımı giderecek bir munis, gözyaşımı dindirecek bir arkadaş, zaafımı karşılayacak bir yardımcı bulamam.
Babacığım! Senden sonra Kur’an’ın hükmedildiği yer, Cebrail ve Mikail’in indiği mekan fani olup gitti.
Babacığım! Senden sonra sebepler (ilişkiler) değişti; kapılar yüzüme kapandı.
Babacığım! Senden sonra artık dünyaya küskünüm; nefesim tükeninceye dek sana ağlayacağım.
Babacığım! Sana olan aşkım tükenmek bilmez; sana olan hüznüm sona ermez. Ey vah babacığım! Ey vah Allah’ım!…” [6]
—————-
[1]- Kasas, 68.
[2]- Hac, 46.
[3]- Biharü’l Envar, c.36, s.353; Avalim, c.11, s.444; Ğayetu’l Meram, s.96; Nehcu’l Hayat, s.38.
[4]- Biharü’l Envar, c.43, s.156; Menakıb-i İbn-i Şehraşub, c.2, s.205; Nehcu’l Hayat, s.46 ve 117.
[5]- Avalim, c.11, s.454; Menakıb, c.1, s.242; A’lamu’n-Nisa, c.4, s.113; Nehcu’l Hayat, s.199.
[6]- Biharü’l Envar, c.43, s.176; Avalim, c.11, s.487; Nehcu’l Hayat, s.71.