Kur'an
Ehlibeyt | Ehl-i Beyt | Ehli Beyt
Ehl-i Beyt

Ana Sayfa Genel 12 Ocak 2024 535 Görüntüleme

Cuma Günü Amelleri

Cuma gününün amelleri oldukça fazladır. Biz onlardan bazılarını Mefatih’ul Cinan kitabından derlemeye çalıştık:

1- Sabah namazının birinci rekâtında Cuma Suresini ve ikinci rekâtında ise İhlas Suresini okumak.

2- Sabah namazından sonra herhangi bir şey konuşmadan önce, gelecek Cuma’ya kadar günahlarının kefareti olması için şu duayı okumak:

“Allah’ım! Bu Cuma günü söylediğim her söz veya ettiğim her yemin ya da ettiğim her nezir, Senin meşiyyetine bağlıdır (gerçekleşmesi senin irade ve isteğine bağlıdır). O halde senin meşiyyetin ne ise gerçekleşsin ve senin meşiyyetin olmayan ise gerçekleşmesin.
Allah’ım! Beni bağışla ve günahımdan geç.
Allah’ım! Sen kime sâlat ediyorsan, benim selamım da onun üzerine olsun ve sen kime lanet ediyorsan benim lanetim de onun üzerine olsun.”

En azından her ay bir defa bu ameli yapmak gerekir. Bir rivayette şöyle geçmektedir: “Cuma günü sabah namazından sonra oturup güneş doğuncaya kadar namazdan sonraki dua, zikir ve diğer amelleri yapacak olursa, en yüce firdevste makamı yetmiş derece yükseltilir.”

Şeyh Tusî şöyle rivayet etmiştir: Cuma günü sabah namazından sonra şu duayı okumak müstehaptır:

“Allah’ım! Ben hacetimle senin katını amaçladım, fakir, yoksul ve zavallı olduğum bugünde sana geldim. Benim senin mağfiretine kendi amelimden daha fazla ümidim var; elbette senin mağfiret ve rahmetin benim günahlarımdan daha geniştir. Öyleyse bütün hacetlerimi reva et; senin hacetlerimi reva etmeye gücün yeter, onları reva etmek sana kolaydır ve ben ise sana muhtacım. Ben, Senden bana gelen hayırdan başka hiç bir hayır bulamadım ve senden başka hiç kimse benden kötülüğü gidermedi. Ben ahiretim ve dünyam için ve yine insanların beni mezarımda yalnız bırakıp gidecekleri ve günahlarım sana götürüleceği muhtaç günümde senden başak hiç kimseye ümit beslemiyorum.”

3- Bir rivayette şöyle geçer: “Kim Cuma günü ve yine diğer günlerde öğle ve sabah namazından sonra

“Allahumme salli ela muhammedin ve âl-i Muhammed ve a’ccil ferecehum”
(Allah’ım! Muhammed ve Ehl-i Beyt‘ine sâlat et ve onların kurtuluşunu tacil et) derse,

Hz. Mehdi’yi (aleyhisselam) görmeden ölmez. Kim bu sâlat zikrini yüz defa söylerse, Allah Teala onun otuzu dünya hacetlerinden ve otuzu da ahiret hacetlerinden olmak üzere altmış hacetini reva eder.”

4- Sabah namazından sonra er-Rahman Suresini okumak ve “Febi eyyi âla-i rabbikuma tukezziban” (Şimdi Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz) ayetinden sonra, “Rabbim! Senin nimetlerinden hiçbirini yalanlamıyorum” demek.

5- Şeyh Tusî şöyle diyor: Cuma günü sabah namazından sonra yüz defa İhlas Suresini okumak, yüz defa Muhammed (sallallahu aleyhi ve alih) ve Ehl-i Beyt‘ine (aleyhisselam) sâlat etmek, yüz defa istiğfar edip bağışlanma dilemek ve Nisâ, Hud, Kehf, Saffat ve Rahman surelerini birer defa okumak sünnettir.

6- Ahkaf ve Mu’minun surelerini okumak. İmam Cafer Sadık’tan (aleyhisselam) şöyle rivayet edilmiştir:

“Kim Cuma gecesi veya gündüzünde Ahkaf suresini okursa dünyada bir korkuyla karşılaşmaz ve kıyametin de büyük korkusundan güvende olur.”

Yine o hazretten şöyle rivayet edilmiştir:

“Kim Cuma günleri Mu’minun suresini okumaya devam ederse, Allah Teala onun amellerini saadetle sonuçlandırır ve en yüce Firdevs cennetinde peygamberler ve Allah’ın gönderilmiş elçileriyle bir yerde olur.”

7- Güneş doğmadan önce on defa Kafirun Suresini okumak ve duasının kabul olması için dua etmek. İmam Zeynulabidin’in (aleyhisselam) Cuma sabahı olunca öğleye kadar ayete’l-kürsi‘yi okuduğu ve namazları bitirdikten sonra Kadir Suresini okumaya başladığı rivayet edilmiştir. Cuma gününde ayete’l-kürsi’nin tenzilini5 okumanın çok fazileti olduğu rivayet edilmiştir.

8- Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve alih) sünnetlerinden biri olan Cuma guslü etmek; peygamber efendimizin (sallallahu aleyhi ve alih) Emirulmüminin Ali‘ye (aleyhisselam) şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Ey Ali! O günlük yiyeceğini satıp aç kalarak su satın almak pahasına olsa bile her Cuma günü guslet; çünkü hiçbir sünnet bundan daha büyük değildir.”

İmam Cafer-i Sadık’tan (aleyhisselam) şöyle rivayet edilmiştir:

“Kim Cuma günü gusledip şu duayı okursa, gelecek Cuma gününe kadar onun için temizlik olur” Yani günahlardan temizlenir veya amelleri manevî temizlik taşır ve kabul olur: 

“Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur; tektir; ortağı yoktur. Şehadet ederim ki, Muhammed O’nun kulu ve elçisidir. Allah’ım! Muhammed ve Ehl-i Beyt‘ine sâlat eyle ve beni tevbe edenlerden ve temizlerden kıl.”

İhtiyat gereği mümkün oldukça Cuma guslünü terk etmemelidir. Onun zamanı ise şafak atmasının sonrasından öğleye kadardır; öğleye ne kadar yakın olursa o kadar iyidir.

9- Başı hatmi gülüyle yıkamak; bu amel insanı abraş hastalığı ve delillikten kurtarır.

10- Bugünde tırnağı almak ve bıyıkları kısaltmak çok faziletlidir; rızkı artırır ve gelecek Cuma’ya kadar insanı günahlardan temiz tutar; delilik, cüzam ve pisi(Bir tür deri hastalığı; bu hastalık sonucu deride beyaz lekeler oluşur) hastalığından korur. O zaman şu duayı oku: (Tırnak kesmenin gün ve adabı için tıklayınız!)

“Allah’ın adıyla, Allah’ın yardımıyla; Muhammed (salallahu aleyhi ve alih) ve Ehl-i Beyt‘inin (aleyhisselam) sünneti üzere.”

11- Güzel koku kullanıp temiz elbiseler giymek.

12- Sadaka vermek; bir rivayete göre Cuma gecesi ve gündüzünde verilen sadaka diğer zamanlarda verilen sadakanın bin katıdır.

13- Cuma gününün gelişine sevinmeleri için ailesine taze meyve, et ve diğer güzel şeyler satın almak.

14- Sabahleyin aç karnına nar yemek, öğleden önce yedi hindiba yaprağı yemek.

İmam Musa b. Cafer’den (aleyhisselam) şöyle rivayet edilmiştir:

“Kim Cuma günü aç karnına bir tane nar yerse, kırk gün kalbini nurlandırır, iki nar yerse seksen gün, üç nar yerse yüz yirmi gün kalbini şeytanın vesvesesinden uzaklaştırır; her kimden şeytanın vesvesesi uzak olursa, Allah’a karşı günah işlemez; kim de Allah’a karşı günah işlemezse cennete girer.”

Şeyh “Misbah” kitabında şöyle der: Cuma gecesi ve Cuma gününde nar yemek konusunda birçok fazilet rivayet edilmiştir.

15- Dünya işlerini bırakıp vaktini dini meseleleri öğrenmekle geçirmek; sırf seyahat, halkın tarla ve bağlarında gezinmek, rezil ve hayâsız kişilerle düşüp kalkmak, maskaracılık yapmak, insanlara kusur bulmak, kahkahayla gülmek, şiir okumak, boş ve batıl işlerle uğraşmak vb. şeylerle vakit geçirmemelidir; bunların anlatılmayacak kadar çok olumsuz sonuçları vardır.

İmam Cafer-i Sadık’tan (aleyhisselam) bu konuda şöyle rivayet edilmiştir:

“Her haftanın Cuma gününü dini meselelerini öğrenmekle geçirmek için diğer işleri bırakmayan Müslüman’a yazıklar olsun.”

Resul-i Ekrem’den (sallallahu aleyhi ve alih) ise şöyle rivayet edilmiştir:

“Cuma günü yaşlı bir adamın halka cahiliyet ve küfür tarihlerini naklettiğini görecek olursanız çakıl taşlarıyla taşlayın onu.”

16- Bin defa sâlavât getirmek.

İmam Muhammed Bâkır’dan (aleyhisselam) şöyle rivayet edilmiştir:

“Cuma günü hiçbir ibadet benim yanımda Muhammed ve Ehl-i Beyt‘ine (Allah’ın selamı onların üzerine olsun) sâlat göndermekten daha sevimli değildir.”

Fırsat bulamazsanız, kıyamet günü yüzünüzün nurlu olması için en azından yüz defa salavat getirmeyi terk etmemek gerekir. Bu konuda yine şöyle rivayet edilmiştir:

“Kim Cuma gününde yüz defa salavat getirir, yüz defa “esteğfirullahe Rabbi ve etubu ileyh” söyler ve peşinden de İhlas Suresini okursa bağışlanır.”

Ve yine şöyle rivayet edilmiştir:

“Öğle ile ikindi arasında Muhammed (sallahu aleyhi ve alih) ve Ehl-i Beyt‘ine salavat getirmek yetmiş hacca eşittir.”

17- Resul-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve alih) ve Ehl-i Beyt İmamlarını (aleyhisselam) ziyaret etmek.

18- Ölülerin, anne-babanın veya onlardan birinin mezarını ziyaret etmek de bugünde faziletli bir ameldir.

İmam Muhammed Bâkır’dan (aleyhisselam) bu konuda şöyle rivayet edilmiştir:

“Cuma günü ölüleri ziyaret edin; onlar, ziyaretlerine gelenin kim olduğunu bilir ve sevinirler.”

19- Dört bayramın amellerinden biri olan Nudbe duasını okumak.

Kur'an Radyosu
Aşura Günü

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Ozakajans.com
Ana Sayfa WhatsApp Grup İletişim